برای رزرو نوبت تماس بگیرید: ۹۸۹۹۲۴۶۴۶۹۰۲+ - ۹۸۹۳۰۴۰۳۵۴۶۹+
نوار قلب یکی از تجویز های پزشکان متخصص قلب است هنگامی که بیمار با علائمی نظیر قلب درد یا فشار خون بالا به آنها مراجعه میکند. نموداری که بر روی کاغذی شطرنجی ظاهر میشود و در بعضی نقاط قله و در بعضی محل ها دره دارد کم و بیش برای ما آشنا است. ممکن است حتی در پی تفسیر این نمودار بوده باشیم. این نمودار با ارزش که پزشک به وسیله آن مراحل بعدی درمان بیمار را تشخیص میدهد نوار قلب نام دارد.
در این مقاله چگونگی انجام نوار قلب توسط متخصص قلب خوب در تهران مورد بررسی قرار میگیرد.
همانطور که در بالا اشاره کردیم انجام نوار قلب یکی از راه هایی است که پزشک به وسیله آن اطلاعات مفیدی از چگونگی عملکرد قلب بدست می آورد. منحنی به دست آمده از انجام پروسه نوار قلب دارای 3 موج است، که هر کدام نشان دهنده فعالیت الکتریکی یکی از اجزاء قلب است.
نوار قلب چیست؟
با جستجو درمورد نوار قلب در اینترنت شما با سیل عظیم اطلاعات و اصطلاحات پزشکی در رابطه با این موضوع مواجه میشوید، اما چند درصد از ما با خواندن این مقالات و اصطلاحات پزشکی متوجه میشویم واقعا نوار قلب چیست و چرا تجویز میشود؟
ما میخواهیم این موضوع را به صورتی کاملا شفاف و ساده بیان کنیم. نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام نموداری است که تغییرات پتانسیل الکتریکی عضلات قلب را نشان میدهد. امواجی که توسط دستگاه نوار قلب بر روی کاغذ شطرنجی مخصوص به طور پیوسته ثبت میشوند، این امواج نمایشگر مراحل مختلف تحریکات قلبی هستند.
سیگنالهای الکتریکی قلب توسط الکترودهای فلزی که به اندامهای مختلف از جمله قفسه سینه و انگشتان پا وصل میشوند، ثبت میشوند.
منحنی ثبت شده توسط دستگاه نوار قلب دارای 3 موج است. موج اول که موج P نام دارد نشان دهنده فعالیت دهلیز ها است. اگر ساختار این موج در نوار قلب بیمار غیر طبیعی باشد پزشک به این موضوع پی میبرد که احتمالا قلب بیمار از ناحیه دهلیز دچار مشکل است. موج بعدی، موج QRS است. این موج فعالیت الکتریکی بطن ها را نمایش میدهد. و در نهایت موج T نمایشگر حالت استراحت قلب است.
به وسیله نوار قلب تا 60% مشکل و منشاء درد بیمار مشخص میشود. اما گاهی اوقات برای تشخیص دقیق تر دکتر قلب تهران برای بیمار تست ورزش یا آنژیوگرافی تجویز میکند. اما بهرحال اولین اقدام برای بیمارانی که به واسطه قلب درد به پزشک مراجعه میکنند، انجام پروسه نوار قلب است.
انجام نوار قلب چه موقع ضروری است؟
هنگامی که فشار خون بیمار بالا میرود، حجم بیشتری از خون به یکباره به قلب سرازیر میشود و قلب برای اینکه تحمل این فشار وارده را داشته باشد مجبور است به اندازه ای گشاد شود و همین کار باعث میشود شاخص غیر معمولی از اندازه قلب در نمودار الکتروکاردیوگرام رسم شود. در این حالت باید فشار خون به سرعت پایین آورده شود.
برای تشخیص گرفتگی یا انسداد سرخرگ های کرونری است. وظیفه این سرخرگ ها رساندن خون به قلب است و اگر این رگ ها دچار انسداد باشند نمودار نوار قلب این گرفتگی ها را ثبت میکند.
مورد دیگر استفاده از نوار قلب برای بیمارانی است که دچار سکته قلبی شده اند. به وسیله اطلاعات موجود در نوار قلب پزشک میزان آسیب سکته و میزان گرفتگ رگ های کرونری بعد از سکته را تشخیص میدهد و بهترین درمان را برای بیمار انتخاب میکند.
انجام نوار قلب برای اطمینان از سلامت کلی بدن نیز مفید است چراکه میزان پتاسیم خونی را نشان میدهد.
پیش از انجام عمل قلب باز نیز از بیمار نوار قلب گرفته میشود.
آمادگی لازم برای انجام نوار قلب
- پیش از انجام پروسه نوار قلب بیمار نباید فعالیت بدنی شدید داشته باشد.
- استرس یکی از مواردی است که باعث میشود نتایج حاصل از نوار قلب غیر قابل اعتماد باشد.
- تراشیدن موهای سینه آقایان می تواند نتیجه بهتری در نوار قلب داشته باشد.
سخن آخر
انجام نوار قلب یکی از راه های پی بردن به گرفتگی عروق کرونری قلب است. نوار قلب در حالت درازکش و به وسیله الکترود هایی انجام میشود که تغییرات پتانسیل الکتریکی قلب را ثبت میکنند. ممکن است پس از انجام نوار قلب پزشک به تشخیص قطعی نرسد و مراحل تکمیلی تر مانند تست ورزش و یا آنژیوگرافی را تجویز کند